Några dagar i Dubrovnik

Medelhavet är ingen plats jag direkt längtat efter och det var länge sedan jag var här. Det finns dock en plats kring detta innanhav jag varit nyfiken på en tid. Nämligen Dubrovnik i den sydliga provinsen Dalmatien, Kroatien.

Det blev ett par dagar i denna av många klassad som en av världens vackraste städer. Jag själv blev inte fullt lika imponerad.

Hittade mitt boende relativt snabbt och möttes av den mycket trevliga Mark som driver Hostel Marker. Ett antal olika lägenheter och rum hyr han ut. Fick en genomgång vad han tyckte jag skulle hinna med på ett par dagar. Men jag är alltid lite skeptisk till sådant som jag vet sägs till miljoner andra människor och lyssnade väl enbart med det ena örat, och knappt det.

Pile Gate

Pile Gate

Pile gate är huvudporten in till gamla stan i Dubrovnik. Den omges av höga murar från 1400-talet och atmosfären drar dig med till en svunnen tid långt tillbaka.

Här trängdes jag med ”miljoner” andra turister. Ja, det var faktiskt så illa att det nog är den plats i världen jag besökt som innehar det föga smickrande rekordet med flest antal turister på minst möjliga yta.

Många turister

Många turister

Dubrovnik 004a

Gamla stan

Tog en promenad runt den gamla stadsmuren. En härlig promenad på ca en timme. Medelhavets vågor på ena sidan och de orangefärgade taken på den andra. Det va varmt, säkert 28 grader. Brisen från havet gjorde det ändå angenämt.

Dubrovnik 025a

Favoritfärgen i Dubrovnik

Flydde därefter turisthorderna och knatade vidare ut genom den andra porten och vidare mot en strand lite längre bort. Det blev en glass och ett knädjupt vadande i det turkostblåa Medelhavet.

Det är ju inte världens varmaste hav i början av Juni precis. Kom att tänka på att det är första gången på väldigt, väldigt länge jag befann mig på en strand. Ja, såpass länge sen att jag faktiskt inte ens kommer ihåg när det var senast.

Dubrovnik 016b

Jag blev inte långvarig. Jag brukar sällan bli det nuförtiden på en strand. Glassen var däremot av modell godare och det enda som var riktigt billigt i Dubrovnik. Så det fick bli en till…

Vidare upp på berget för fantastisk utsikt över staden och hela kustremsan med dess öar. Jag förstår verkligen att det här är ett paradis för seglare. Utsikten var magnifik! Det kan verkligen rekomenderas att ta sig upp på berget för denna vy. antingen genom linbanan eller genom den branta stigen upp.

Dubrovnik 010a

Ön Lokrum i bakgrunden

Dubrovnik 015a

Kusten norrut

En dag flydde jag söderut. Tog båten till den lilla byn Cavtat. Det var som att stiga i land i en annan värld. Trots att det enbart tar ca 50 minuter. Borta var de miljoner kryssningsturister som invaderat Dubrovnik. Här låg några lyxyachter och lite folk strosade längs med hamnen och de omkringliggande stränderna/klipporna.

Lugna Cavtat

Lugna Cavtat

Gillade byn direkt! Lugnet, fågelkvitter, mysiga uteserveringar. Jag tog en promenad bort längs med viken som bildar en naturlig hamn i byn. Här fanns knappt en människa. Men massvis med bad och solvänliga klippor. Intog en sådan och satte mig och läste.

En lyxyacht puttrade förbi ut mot öppet hav. Kanske skulle den vidare till Montenegro, kanske någon helt annanstans. Blev en god pastalunch och på eftermiddagen gick båten åter tillbaka till Dubrovnik.

Strandpromenaden i Cavtat

Strandpromenaden i Cavtat

Dubrovnik är vackert, det är mysigt och det är verkligen som att färdas tillbaka till medeltiden. Men massturismen gör att det pittoreska, det där lilla extra försvinner. Det är inte särskilt charmigt att behöva köa in till en stadsdel…

Jag håller den gamla stadsdelen Alfama i Lissabon som mer intressant och ett snäpp högre upplevelsemässigt. Husen, de smala gränderna och atmosfären påminner om varandra i de två fallen.

Men det är en otroligt vacker stad, inget snack om den saken.

En utflykt till Cavtat för att andas är en mycket fin utflykt om köerna är alltför långa…

av travelante

2 kommentarer på “Några dagar i Dubrovnik

 1. Kul att du läser 🙂 Ryktet är lite ”too much” och motsvarar kanske inte verkligheten. Själv kommer jag nu packa om och tillbringa sommaren på Färöarna och sedan i Alaska.

 2. Hej, pratade just med en annan vän till dig från RG om de senaste månadernas turbulens och kom då på att jag skulle titta förbi här…
  Dubrovnik var jag till i höstas och tycker väl som du ungefär, vackert, man kanske inte SÅ vackert som ryktet säger och alldeles för mycket folk.
  Inte jättesmart att komma med tips EFTER någon har kommit hem från sin resa, men vi åkte ner till Montenegro och gillade det jättemycket. Kotor, vandring i Durmitor NP och solnedgången i Cavtat blev den största behållningen på den resan.
  Jag tillbringar (tyvärr) sommaren i Sverige men laddar för Brasilien i höst.
  Ha det bra!
  /gunillad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s