Patagonien. DEL 1

”Den går ju som en gås…”

Orden hördes några säten bakom mig när vi cirkulerade över Heathrow airport i väntan på tillstånd för landning och var menat till flygplanets ojämna luftfärd. Men vad som är viktigast i min värld är att jag äntligen är på väg mot jordens allra sydligaste utpost, Patagonien!

30 timmar senare stegar jag ut ifrån El Calafate´s flygplats för att känna den relativt välkända, men ändock ljumma, Patagonska vinden. Här blåser det i stort sett alltid. Träden slutade växa ett par hundra mil norrut och det öppna landskapet gör att detta är ett paradis för vinden. Det var dock varmt, säkert 20 grader.

El calafate visade sig vara en ganska ful liten stad på 13 000 invånare. En huvudgata med i stort sett allt du kan önska dig av ett modernt samhälle. Hit kommer folk inte för att se staden utan för att besöka glaciären Perito Moreno.

Perito Moreno är en av världens mest produktiva glaciärer med ett avancemang på ca 2 meter per dag. Detta gör att en mängd isberg bryts loss och rasar ner i en av Lago Argentinos armar nedanför. Nu skulle jag inte bara titta på föreställningen utan även glaciärvandra på densamma.

Perito Moreno

Perito Moreno

 
På väg upp på Perito Moreno

På väg upp på Perito Moreno

 
Att vandra på glaciärer är i mångt och mycket som att stega in i en annan värld. En värld av is, vatten och snö. En värld som ständigt förändras och som många gånger kan vara en farlig värld.
På med stegjärnen och solglasögonen, sedan var jag redo att bege mig ut i detta fantastiska landskap.
Jag har glaciärvandrat förrut. På ett flertal platser i världen, och alltid gillat det vackra landskapet i isen. sådana fantastiska färger, nyansen mellan blått och vitt.
Det blev en fin tur som gick ganska långt in i Perito Morenos hjärta.
 
Fantastiska färger

Fantastiska färger

 
 

Perito Morenos landskap

Perito Morenos landskap

 
Vädret var fortsatt strålande och dagen efter återkom jag faktiskt till glaciären. Jag ville ju även se isen braka  ner från den 30 meter höga isväggen längst fram i glaciären. Hyrde en bil i El Calafate och åkte de 8 milen genom den Patagonska vildmarken där rovfåglar svävade över min lite lätt nedgångna Vw GOL och Flamingos intog sitt dagliga näringsbehov i de grunda vikarna längs Lago Argentinos strand.
 
Flamingos vid Lago Argentino

Flamingos vid Lago Argentino

Glaciären tillhör Los Glaciares nationalpark och området har 48 glaciärer som alla startar i Anderna. Perito Moreno är en av världens få glaciärer som inte krymper utan faktiskt tvärtom. Den växer.
 Avgiften betalades till nationalparken och jag fortsatte färden genom vackert landskap tills det återstod en kilometer. Där måste du ställa bilen för att sedan gå eller få annan transport fram till glaciären. Nu hoppades jag få se ett riktigt isberg lossna…
Perito Moreno är aldrig tyst. Det är ett fascinerande ljud när det knakar och brakar i isen, för att inte tala om när isen lossnar i ett mullrande dån rakt ner i sjön. Ljud är häftigt, ljudet är maffigt och när 20 meter hög is lossnade med ett dån var det magiskt!
Jag har hört samma mullrande dån förrut. Jag kände igen ljudet. Det är samma ljud jag hörde när en lavin dånade nedför sluttningarna från Mount Cook massivet på Nya Zeeland.
Ljudet fick mig att rysa, vilka krafter!
Nu hade jag sett det jag kom hit för att se. Jag skulle bara vilja ha det på videokameran också. Hur skulle det gå till??
Man kan lista ut när något kommer att ske genom att titta på småras. Om det lossnar lite ”snöbollar” kan det med lite tur lossna ett mycket stort isblock några sekunder senare. Så det var det jag letade efter för att försöka få med något på videokameran.
Om jag lyckades? Tja… ni får hålla utkik på sajten efter Patagonien-filmen så småningom.
 
Vackert islandskap

Vackert islandskap

 
Patagonien

Patagonien

 
Jag lämnar Glaciärerna och El calafate och styr riktningen mot Anderna och El Chalten för några dagars trekking i bergen.
Det visade sig att vädergudarna helt plötsligt skulle vända mig ryggen… men om både det och trekkingen i bergen kan ni läsa om i nästa del!
 
Ciao så länge!
av travelante

En kommentar på “Patagonien. DEL 1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s