Arktis

Nej nej! Sajten är inte död, snarare tvärtom… en hektisk period har gjort att inget nytt tillkommit. Bland annat en resa upp till Svalbard som det berättas om här…

Vill börja med att avfärda myten om att Svalbard skulle vara så himla dyrt. Detta är ett ofta förekommande påstående bland diverse forum och kommentarer.

Visst, ska du ta en av de Arktiska expeditionsbåtarna som går runt hela Svalbard kostar det en slant men Svalbard har även mycket att erbjuda den som inte har en fet plånbok.

Ett besök vid det Ryska gruvsamhället Barentsburg kostar inte mycket och på köpet får du en härlig båttur ute på Isfjorden tillsammans med Stormfåglar, Isberg och glaciärer.

Barentsburg vid Grönfjorden

Stormfågel

Stormfågel

På Svalbard har du vildmarken direkt utanför din dörr. Från första steget till sista. En av dagarna vandrade jag upp på Trollstenen. En härlig dagsvandring på 6-7 timmar som tog mig över både Larsbreen och Longyearbreen, två glaciärer som precis som de allra flesta i världen drar sig sakta men säkert tillbaka. Ganska krävande men utsikten från det ca 850m höga berget är magnifikt!

Trollstenen

Trollstenen

Utsikt från Trollstenen

Utsikt från Trollstenen

 
Även en tur med båten Polargirl blev det. Tyvärr drev stora mängder packis in i Isfjorden och gjorde det omöjligt att nå Barentsburg. Med den också en isbjörn som några lyckligt utvalda fick se två dagar tidigare. Det är annars väldigt ovanligt med Isbjörn runt Longyearbyen och Isfjorden, speciellt på sommaren. Det är i de östliga delarna där packisen fortfarande ligger kvar man hittar de allra flesta av detta vackra djur.
 
Vi fick nöja oss med den vackra Esmarkglaciären och det nedlagda gruvsamhället Cole´s Bay.
 
Esmarkglaciären

Esmarkglaciären

 
Cole´s Bay

Cole´s Bay

 
Djurlivet och naturen är som sagt anledningen till ett besök i Arktis. Jag har varit i områdena tidigare (Grönland, Island) och trivs varenda sekund. Tyvärr alltså ingen Isbjörn vilket heller inte var väntat, men man vet ju aldrig 🙂 Dock  fjällräv, Svalbardsren och ett sprudlande fågelliv
 
 

Spetsbergsgrisslor

Spetsbergsgrisslor

 
Alkekungar

Alkekungar

 
 
Isfjordens packis gjorde scenariot om möjligt ännu vackrare och det var en tröst så gott som någon att Barentsburg aldrig kunde besökas.
 
Isfjorden

Isfjorden

Longyearbyen har alla förnödenheter och bekvämligheter du kan tänka dig, och precis som jag sa, med vildmarken rakt utanför din dörr. Detta gör Svalbard till ett perfekt resmål för den naturintresserade! Att vandra och insupa den arktiska luften kostar inte en enda krona och jag kommer garanterat återvända till de Arktiska områdena!

Longyearbyen

Longyearbyen

av travelante

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s