Del. 3 Mount Everest!

Efter ett par dagar i Shigatse, stannade vi en acklimatiseringsnatt i den lilla ”hålan” New Tingri på 4250 m ö h.

Vi gav oss av mot Everest tidigt morgonen därpå. Mörkret låg fortfarande som en slöja över Tingri. Nu var vi på väg…

Anledningen till den tidiga avfärden är att på mornarna är det som allra bäst utsikt och klarast luft och då vi ville se hela Himalaya-massivet från Pang-La passet 5050m där en panoramavy över världens mäktigaste berg visar sig. Cho Oyu , Mount Everest, Lhotse, Makalu och Shisapangma visar alla upp sig från denna plats.

När ljuset började komma tillbaka denna småkyliga morgon insåg jag ganska tidigt att någon utsikt kommer det tyvärr inte att bli…

Ett par centimeter nysnö och mulet väder gör att mina planer grusas totalt. Någon vidare utsikt är det inte tal om och jag har ännu inte fått se mitt mål för resan, Everest.

Pang-La passet 5050m. Ser ni bergen?? Inte jag heller...

 
Besviken så åkte vi vidare ganska snabbt. Vädret blev allt sämre och dimman var tjock över bergen. Sikten helt obefintlig och det var nu de första tankarna kom om att jag kanske aldrig kommer att få se Everest…
Framme vid Everest basecamp var sikten fortfarande obefintlig, berget ligger några kilometer bort men det enda jag ser är en gråvit sörja. Det är nu väntan börjar… vi väntar, och väntar, och väntar, och väntar…
 

Rongphu monastery 4900m , Everest ligger där i dimman

 

femstjärnigt hotell vid Everest basecamp? 🙂

Vid 14 på eftermiddagen händer det plötsligt något i den gråvita sörjan. Den tycks skingras litegrann. Och faktiskt, man kan se Everest! Inte hela berget men en stor del av det och även toppen. Ett gäng snabba foton tar tillvara på ögonblicket innan berget återigen är inneslutet i dimman. Jag drar en lättnadens suck. Jag har i alla fall sett everest!
Planen var att sova kvar på basecampen och stiga upp i soluppgången för en ny chans och förhoppningsvis bättre väder!
Vilket visade sig vara ett lyckodrag!
 
Natten blev dock turbulent. Dels så sover du allmänt dåligt på över 5000m höjd och sen fick vi hjälp att sova ännu sämre av tre stycken kalashnikovförsedda kinesiska soldater som formligen stormade mitt tält. Klockan 01 vaknar jag av en ficklampa rakt i ansiktet och en soldat som skriker något obegripligt. Han låter riktigt upphetsad. De sliter upp varenda person och går sedan iväg.
Fick aldrig någon riktig klarhet i vad det var. Min guide va inte heller säker men han fattade det som så att dom letade efter en person. Eller så ville de kinesiska soldaterna bara visa sin makt och vara dryg.
Det var dock ett abrupt och otrevligt sätt att bli väckt på och inte riktigt vad jag hade förväntat mig i ett tält på över 5000m höjd…
 
Morgonen efter så visar sig Mount Everest från sin allra bästa sida! Berget är mäktigt. Det upplevs gigantiskt högt, detta trots att jag själv står på 5200m.
Äntligen fick jag det jag kom för! En underbar vy över världens högsta berg!
 

Blickar ut över Everest 8848m

 

Mount Qomolangma

 En hel del klättringsexpeditioner hade intagit foten av berget, här tillbringar de ca 1 månads tid där alla drömmer om en enda sak. Att stå på världens tak.
 

klättringsexpeditioner

Min dröm att få se världens högsta berg i sin helhet fullbordades och på förmiddagen började vi den långa resan tillbaka mot Lhasa.
Jag längtar redan tillbaka till himalaya en tredje gång. Kanske den gången kommer att innefatta lite klättring. Jag är grymt sugen att testa på Island Peak i Nepal…
 
Mina äventyr på denna resan fortsatte i Beijing men det kommer jag inte att berätta om här 🙂
av travelante

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s