Del 2. Lhasa, Shigatse, Gyantse

En kille i min egen ålder mötte mig utanför tågstationen i Lhasa. Det var min guide.

Färden in mot Lhasa kantades av breda avenyer och plötsligt pekade Lum Bum till vänster och utropade ”Welcome to Lhasa!”

Lum Bum visade sig vara en ganska rutinerad guide då han varit med den smått legendariska Lonely Planet skribenten Bradley Mayhew några månader tidigare och hjälpt till med den nya versionen av Lonely Planet TIBET.

Det han pekade på var en av de mest mytomspunna byggnaderna i världen, Potala-palatset!

Potala-palatset

 
Tiden i Lhasa tillbringades i mångt och mycket utan guide då du inte behöver ha en sådan med dig i städerna. Du kan således röra dig helt fritt och upptäcka saker helt på egen hand, vilket jag föredrar. Såklart drog jag nytta av Mr. Lum Bum ibland för att visa mig de där pittoreska Te-haken eller den där bakgatan som 99% av turisterna missar.
 
Barkhor Square med dess pilgrimsvandring var ett fascinerande skådespel. Så annorlunda, så otroligt långt bort från det västerländska leverne jag själv lever. En kultur från svunnen tid. En kultur som kineserna förtrycker. Jag hade svårt att slita min blick från alla människor på Barkhor Square. Jag kunde stå där och titta i all oändlighet. Pilgrimsfärden runt Jokhang templet vandrades såklart även av mig, flera gånger. Låt se vilken betydelse det har för mitt liv…
Det pittoreska, mysiga och gamla förstördes dock av de ständigt vandrande kinesiska soldaterna som patrullerar torget dygnet runt. Blickar du upp på taken inser du snabbt hur övervakad du är med både polisögon och kameror riktade mot dig. Barkhor Square kan vara världens mest övervakade torg?
 

Barkhor Square

 
 

Pilgrimsvandring på Barkhor Square

 

Militärpostering i Lhasa

 
 
 Efter tre dagar var det dax att hoppa in i Toyota Land Cruisern med destination Shigatse, jag valde att lägga två nätter där och besökte den den lilla men på nått sätt charmiga staden Gyantse över dagen.
Vägen dit var spektakulär! Och väldigt, väldigt vacker! Att sitta i en Land Cruiser och blicka ut när den Tibetanska högplatån passerar revy framför ögonen är inget annat än en ren och skär eufori för en bergsnörd som jag. Höjdpunkten kommer när vi passerar krönet av det 4794m höga Kamba-La passet och den Turkosa heliga sjön Ymdrok Lake breder ut sig. Vilka färger! Vilket vatten! Allt ackompanjerat av vita, snötäckta 7000-meters toppar i bakgrunden.

Ymdrok Lake

Stannade vid sjön för att insupa omgivningen innan vidare färd mot Shigatse. En resa som fortsatt är mycket spektakulär med bland annat Karol Glaciären och flera höga pass.
Shigatse är den näst största staden i Tibet efter Lhasa med 80 000inv. Ganska mysig och med Tashilhunpo Monastery med dess munkar som en väldigt harmonisk och vacker plats.

Tashilhunpo Monastery

 

Munkar vid Tashilhunpo Monastery

 
Gyantse besöktes också. En mindre och ”ruffigare” stad men inte desto mindre intressant med dess s.k Dzong, tibetanskt fort. En titt in på smågatorna och man inser att Gyantse skulle kallas ”byhåla” i Svea rike då man närmast kan likna gatorna med ett zoo. Jakar och hästar samsas om utrymmet med höns och människor. En mix som gör helhetsbilden både fascinerande och en smula komisk.

Gyantse med dess Dzong

Efter två dagar i Shigatse på 3840 m ö h är jag nu redo att ta mig mot Everest Basecamp. En historia som visade sig både innehålla snöstorm och ett abrupt uppvaknande på 5000 m höjd med en K-pist beväpnad militär som lyser mig rakt i ansiktet med ficklampan klockan 01 på natten och skriker obegripliga kinesiska fraser.
Mer om det i nästa del. 

 

av travelante

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s