Ny resa!

Nu är den äntligen här!

En ny resa. Och det är inte vilken resa som helst…

En dröm kommer att uppfyllas.

I Nepal kallas hon Sagarmāthā, I Tibet går hon under namnet Chomolungma.

Vi känner henne bäst som Mount Everest.

Målet med resan är att äntligen få se världens högsta berg, Mount Everest (8 848 möh). Jag ska göra detta genom att ta mig till Everest basecamp från Kina och Tibet-sidan. Everest Basecamp ligger på ca 5200 möh.

Som ni ser på kartan här nedan så flyger jag till Beijing (Peking). Därifrån direkt vidare via den röda linjen till staden Xining. Och det är väl där själva Tibetäventyret börjar. Då Tibet är stängt för utländska turister att resa i på egen hand måste man anlita en guide. Så under 11 dagar kommer även en guide och en chaufför som kör jeepen att vara med.  Jag använder dessa: http://www.tibetanconnections.com/ till hjälp.

Dom kommer även att fixa alla tillstånd som behövs. Det behövs en del papper för att göra detta och ibland får myndigheterna för sig att helt enkelt stänga Tibet för ett tag så det kan gå i stöpet med lite otur, det får vi se.

Resväg till Lhasa, Tibet

Den blå linjen som går från Xining till Lhasa i Tibet där kommer jag att åka tåg. Detta är världen högst belägna järnväg som passerar Tanggula passet på 5072 möh. Järnvägen är 195 mil lång varav 55 mil går igenom ständig permafrost. 96 mil av järnvägen går på en höjd över 4000 möh. Tåget tar 26 timmar innan jag kan kliva ut på Tibetansk mark.

Bortsett från tillstånden som behövs för att nå mitt mål så kommer höjden att vara det andra problemet på den här resan. Kupéerna på tåget har extra syretillförsel, det finns även syrebehållare du kan andas i om problem skulle uppstå.

Lhasa ligger på 3490m och där kommer de första 3-4 dagarna att tillbringas för acklimatisering och sen blir det stegvis uppåt mot slutmålet everest basecamp. Nätter kommer att tillbringas i Shigatse 3840 möh  och Tingri 4300 möh innan basecampen. Sen blir det några stop på vägen tillbaka till Lhasa innan jag slutligen flyger tillbaka till Peking.

Resväg mellan Lhasa och Everest

Resväg mellan Lhasa och Everest

 

De sista fyra dagarna kommer att tillbringas i Peking. Där i alla fall en dag går till kinesiska muren.

Sådan är planen! Finns en del som kan gå fel men jag hoppas och tror såklart att drömmen om att få se världens högsta berg kommer att infrias! I April vet vi.

av travelante

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s